Rasepresentasjon

Basenji er en levende kulturarv. Dens oppførsel er noe av rasens særpreg. Basenji er en tamhund, men annerledes enn mange andre hunderaser.

Begynnelsen

Basenji er den eneste afrikanske spisshunden som er godkjent av FCI. Rasen blir betegnet som en av urhundene, altså som en av verdens eldste hunderaser. Skjelettfunn som stammer fra oldtidens Egypt, ca 3 000 år f. Kr., er meget lik dagens basenji. Da Egypts gamle sivilisasjon falt, forsvant også mange av sporene etter basenjien. Den mest sannsynlige teorien er at rasen fulgte utvandrende folkeslag nedover Nilen og senere spredte seg til Øst- og Vest-Afrika. På midten av 1800-tallet begynner oppdagelsesreisende å rapportere om en underlig hunderase som ble kalt Kongo-terrier, Bongo, Nyam-Nyam, Zandehund, Ango-Angari og Snakkehund. Felles for navnene var at det var rasen basenji som skjulte seg bak. Opprinnelig ble basenji brukt til jakt, og dette er fortsatt dens funksjon i Afrika. Basenji jager ved hjelp av syn, lukt og hørsel. Den er en drivende jakthund som jakter på det meste som beveger seg. Det tok lang tid før basenji ble en etablert rase i Europa, afrikanerne ville nødig skilles fra sine basenjier. Først i 1936 lyktes Mrs. Olivia Burns å ta inn basenjier til England. Fra England, som er rasens hjemland, har den så blitt spredt til resten av den vestlige verden. Rasen kom for første gang til Norge i 1953.

Utseende

Helhetsinntrykket skal være en lettbygget hund med fin benstamme og et aristokratisk utseende. Den skal være høystilt, i likevekt og våken. Hodet bæres stolt på en godt bøyd hals. Rikelig med rynker i pannen når den spisser ørene. Brystkassen skal være dyp og gå over i en markert midje. Halen skal være godt krøllet, og ligge tett inntil hoften. Idealhøyden for hannhunder er 43 cm og for tisper 40 cm. Pelsen skal være kort og fin. Godkjente farger er svart/hvit, rød/hvit, brindle/hvit og tricolor.

Gemytt og væremåte

Basenjien er uavhengig, intelligent, våken og full av ugagn. Den er utpreget hengiven, trofast og kjærlig overfor familie og venner, men kan opptre reservert mot fremmede. Basenjien krever en konsekvent og rettferdig hånd, da den til tider kan være utspekulert og dominant. Det er svært viktig at eier fra første stund setter grenser og sosialiserer valpen. Selv om basenjien er en forholdsvis liten hund, må den ha tilstrekkelig med mosjon.

Den har en utpreget sans for humor, og elsker å finne på rampestreker. Basenjien har en markant «what’s in it for me- attitude». Den gjør ting først og fremst for seg selv.  Den er dog meget lettlært med rett motivasjon.

Bruksområde

I Norge brukes basenjien først og fremst som turkamerat og utstillingshund. Basenjien er en utrettelig følgesvenn, bare det ikke er for dårlig vær. Som utstillingshund er et velholdt eksemplar attraktivt og beundret. Den står som en statue og beveger seg som en gaselle. Basenjien er nok ikke blant de aller lydigste. I rettferdighetens navn skal det nevnes at basenjier har hevdet seg i lydighet- agility konkurranser, men å trene lydighet med en basenji krever atskillig mye mer arbeid enn å trene med for eksempel border collie. Det er også basenjier som brukes på blodspor og jakt, og i 1999 ble det i Norge for aller første gang godkjent en basenji som ettersøkshund. Basenjien kan også være med på å ta lisens på lure coursing, men kan foreløpig ikke konkurrere i Norge.

Viktig å huske på

Basenji er en levende kulturarv. Dens oppførsel er noe av rasens særpreg. Basenji er en tamhund, men annerledes enn mange andre hunderaser. Dens nysgjerrighet, men samtidig forsiktighet, dens avventende holdning overfor dyr, mennesker og ukjente situasjoner har gjort at rasen har overlevd i årtusener. Rasen er kanskje ikke en allemannshund, men kommer den i riktige hender kan det garanteres at en aldri vil ha en annen rase. 

Meny